Elektrik Aboneliği Açtırmak

Elektrik, insanın en temel ihtiyaçlarından bir tanesidir. Bu nedenle insanların bulunduğu ev, iş yeri, yurt gibi yerlerde elektriğe ihtiyaç duyulur. Bu noktada ise elektrik aboneliği kavramı devreye girer. Elektriğin kullanılabilmesi için elektrik aboneliğinin açtırılması gerekmektedir. Elektrik açtırmak, elektriği tüketecek olan kişilerin elektrik sayacını kendi adına alması anlamına gelmektedir. Elektriğin kullanım yerinde daha önceden kullanılan bir elektrik aboneliği varsa yeni kullanacak kişinin bağlı olduğu elektrik şirketi ile sadece satış sözleşmesi yapması gerekir. Ancak ev ya da iş yerinde daha önce elektrik kullanılmadıysa ve ilk defa başvuru yapılacaksa öncelikle elektrik dağıtım şirketine yazılı başvuru yapılmalıdır. Bu yazılı başvuru neticesinde elektrik dağıtım bağlantı anlaşması yapılır. Daha sonra ise elektrik tedarikçisi ile satış sözleşmesi yapılabilmektedir. Siz de yeni bir eve ya da iş yerine taşındınız ve elektrik aboneliği yaptırmak istiyorsanız kısaca bahsettiğimiz bu başvuru işlemleri ile ilgili detaylı bilgi arayışına girmişsinizdir. Şimdi gelin elektrik açtırma işlemleri ile ilgili detaylı bilgiyi hep birlikte inceleyelim.

Elektriğin Kapalı Olması Durumunda Yapılması Gerekenler?

Elektrik aboneliğini almak istediğiniz daire ya da iş yerinde elektrik kapalı olabilir. Elektriğin kapalı olması sizden önce o evde oturan ya da o iş yerini kullanan kişinin aboneliğini iptal ettirmiş olması anlamına gelmektedir. Bu doğrultuda elektrik şirketine şahsen gidebilir ya da online hizmetleri olması durumunda çağrı merkezi ya da internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sırasında ücret ödemeniz gerektiğini unutmayın. Başvuru yapmanız durumunda görevliler yoğunluklarına göre 3 iş günü içerisinde adrese gelerek elektriği kullanılabilir hale getirecektir. Elektriğin açılmasından sonra faturalar sizin adınıza gelmeye başlar. Adresten taşınmanız durumunda elektriği de kapattırmanız gerekir. Aksi takdirde sizden sonra gelecek kişiler adınıza olan elektriği kullanır ve faturayı ödemek durumunda kalırsınız.

Elektriğin Açık Olması Durumunda Yapılması Gerekenler?

Elektriğin açık olması durumunda da elektriği kendi üzerinize almalısınız. Başkası adına olan bir elektrik aboneliğini kullanmak yasal olarak bir suçtur. Bunun yanı sıra siz elektrik açık olduğu için tekrar bir başvuru yapmazsanız ve elektrik sözleşmesinin muhattabı aniden elektrik aboneliğini sonlandırırsa elektriksiz kalmanız büyük bir ihtimaldir. Yeni yapılan yasal düzenleme ile daire de oturan kişinin elektrik aboneliğini üzerine alması zorunlu hale getirilmiştir. Aksi takdirde usulsüz bir şekilde elektrik kullanmış olursunuz. Usulsüz elektrik kullanımının yetkililer tarafından tespit edilmesi durumunda ise elektrik kesilir ve ceza ödemek durumunda kalırsınız.

Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ev sahibi elektrik aboneliği için gerekli evraklar?

  • Nüfus cüzdanı
  • Mülkiyet belirten bir belge (tapu, kira sözleşmesi, lojman tahsis belgesi vb.)
  • Varsa kullanım yerinin abone ya da tesisat numarası (eski bir fatura)
  • Kiracılar için,
    1. Mülk sahibinin adı ve soyadı
    2. Mülk sahibi tüzel kişiyse (şirket) vergi numarası, ad, soyad ve ünvan bilgilerini beyan etmesi gerekir.
  • Zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçesi
  • Banka hesabınıza ait IBAN

İşyeri elektrik aboneliği için gerekli evraklar?

Orta ve Büyük Ölçekli iş yeriniz için yeni abonelik

İşletme sahipleri DÇ Mühendislik Çağrı Merkezimiz veya e-posta aracılığı ile 7/24 kesintisiz ulaşabilirler. Talep iletildikten sonra DÇ Mühendislik ekibi mevcut tüketimi inceler ve en uygun çözümü sizlere sunar.

Sanayiler için yeni abonelik

  • Başvuru dilekçesi
  • Tesisat numarası (İlk abonelik ise iş bitim belgesi gerekmektedir.)
  • Yetkilinin T.C. kimlik numarası
  • İmza sirküleri
  • Sanayi sicil belgesi
  • Yeni binaya ilk abonelik ise; iskan belgesi

Abonelik alt gruplarına göre ek belgeler

  • Endüksiyon ve Ark Ocakları: Faaliyet ile ilgili resmi belge
  • Arıtma Tesisleri: Çevre ve Orman Bakanlığı belgesi

Elektrik Aboneliği Ücreti Ne Kadar?

Elektrik aboneliği bedeli Enerji Piyasa Düzenleme Kurumu tarafından belirlenmektedir. Mesken abone grupları için abonelik bedeli; güvence bedeli, dosya bedeli ve damga vergisinden oluşur. Enerji Piyasa Düzenleme Kurumu 2020 yılı için güvence bedelini 33 TL/kW şeklinde açıklamıştır. Güvence bedeli abone olacak kişiler tarafından peşin olarak ödenir.

Elektrik Aboneliği Nasıl Yapılır?

DÇ Mühendislik olarak elektrik aboneliği olmak üzere her türlü ihtiyacınıza çözüm üreten anlayışımız ile sizlere destek olmayı hedefliyoruz. Bu noktada karşılaşacağınız bütün zorlukları pro-aktif hizmet anlayışımız çerçevesinde ortadan kaldırırken en doğru hizmeti almanıza olanak sağlıyoruz. Detaylı bilgi, soru veya sorunlarınız varsa, alanında uzman ekiplerimizle 7/24 iletişime geçmekten çekinmeyin!